Det er grunn til
å smile! Vi gir deg råd for å unngå karies.

KARIES

Karies er det samme som hull i tennene og den vanligste sykdommen i munnhulen.

Karies er en bakteriesykdom som gir hull i tennene. Årsaken til karies er ofte matrester som blir liggende igjen langs tennene som resultat av dårlig tannstell. For å forebygge hull i tennene er det viktig med god munnhygiene og redusert sukkerinntak.

Hull i tennene kan komme på tyggeflatene, langs tannkjøttet, på tannflater som ligger nær hverandre, og på rotoverfalten hvis den er blottet. Både melketenner og permanente tenner kan utvikle karies.

Symptomer på karies er tannverk og ising i tennene. Noen er mer utsatt for karies enn andre. Personer som lider av munntørrhet, som kan komme av sykdommen Sjøgrens syndrom, har en økt risiko for hull i tennene.

Bruk tannpirker eller tanntråd hver morgen og kveld før du pusser tennene.

To minutter med tannpuss med fluortannk hver morgen og kveld kan hindre karies. Vi anbefaler også at du daglig bruker tannpirker eller tanntråd for å fjerne matrester og bakteriebelegg rundt og mellom tennene.

For at fluortannkremen skal gi best mulig effekt bør du unngå å skylle munnen med vann etter tannpussen. Fluortabletter eller munnskyllevæske med fluor kan anbefales i tillegg hvis du er spesielt utsatt for karies (hull i tennene). Med en årlig tannsjekk er du sikret en tidlig behandling av karies for å unngå større skader på tennene.

Sørg for et sunt kosthold. Unngå småspising mellom måltidene og unngå godterispising (med sukker). Noen sukkerfrie søtsaker kan også føre til karies, noe som spesielt gjelder søtsaker med sorbitol. Spyttet og hinnen på tennenes overflate bidrar tl å beskytte tennene mot syreangrep og til å opprettholde en nøytral pH-verdi i munnhulen.. Spyttet inneholder bådekalsium og fosfat som  styrker emaljen.

MUNNHYGIENE
TANNBEHANDLING

Estetiske behandlinger
av tennene gjør at du får et finere smil.

Estetiske tannbehandlinger kan være å forbedre fargen på tennene, reparere mindre skader (hakk), bytte tidligere fyllinger og kroner, tannregulering, porselensfasader, tannbleking og mye mer.

Vi tar i bruk fyllingsterapi for å reparere små hakk, slitasjer eller bytte ut eldre og slitte fyllinger. Uønskede mellomrom mellom tennene kan minskes med nye, fargetilpassede fyllinger.

Med kroneterapi kan vi reparere ødelagte tenner og erstatte kroner som er utsatt for slitasje. Vi spesialtilpasser kroner til dine tenner, både med hensyn til farge og form.

Porselensfasade er et porselensskall som spesialtilpasses og festes over den synlige delen av en tann. Slike fasader er et alternativ hvis misfarging vanskelig lar seg fjerne, eller hvis tennene er slitte eller står ujevnt.

Tannpleie fjerner misfarging og tannstein på tennene, forebygger hull, holder tannkjøttet friskt og får fram tennenes naturlige hvitfarge.

Tannbleking kan utføres hjemme og består av tilpassede skinner og medfølgende blekemiddel. For å unngå at tenner og tannkjøtt kan ta skade av behandlingen, bør tannbleking alltid utføres etter råd fra tannlegen som sjekker om tennene tåler behandlingen og i forkant renser tennene for forekomster av plakk og tannstein.

Allmennpraksis

Regelmessige undersøkelser med røntgenbilder vil sikre en god tannhelse.

Forebyggende

Forebyggende tannbehandling kan forhindre tannproblemer som eksempelvis karies og tannkjøttbetennelse.

Akutt hjelp

Hos oss vil du få rask behandling og hjelp dersom du har behov for det.

Krone - bro

Tannimplantat, kroner og tannbroer lages for å erstatte en eller flere tenner. For noen kan tannproteser være et alternativ.

Estetisk tannbehandling

Bleking av tenner kan gjøres hjemme, med egen støpt blekeskinne.

Hel- og delproteser

Hel- og delproteser kan tas i bruk av pasienter hvis broterapi gir usikker prognose. Enkelte kan ha rett til refusjon fra Helfo.